2012. február 12., vasárnap

Spárga leves

Most egy nagyon egyszerű - nagyszerű receptet fogok írni. Ezt a levest egy német családnál ettem először, és meglepő módon nem krémleves volt. Én spárgából csak krémlevest szoktam csinálni. Aki már pucolt sárga spárgát tudja, hogy miért. (a zöld ilyen szempontból egyszerűbb, mert őt nem is kell mindig meghámozni) Nagyon időigényes munka, és ha csak úgy nagyjából pucoljuk meg, akkor a kész kaja nagy csalódás lesz, mert vastag rostok miatt nem puha, könnyen szelhető spárgát kapunk.

Ellenben nagyon sok jó dolgot tudunk a spárgáról, amiért érdemes bevezetni a mindennapi ékezésekbe. Ha levesként annyira nem jön be, akkor baconbe tekerve sütőbe, vagy köretnek holland mártással.

"Növényünk rendkívül egészséges, kalóriaszegény, aki fogyókúrázik, bátran fogyaszthatja. 10 deka spárga kb. 15 kalóriát tartalmaz. Folsavat, A, B,C, E vitamint tartalmaz, a rostanyag a gyomorra és bélrendszerre stimuláló hatással bír. Erősen lúgosít, ami rendszerint igen kívánatos, vérünk helyes lúg – sav arányára domináns. Bőrbetegségekre, körömállapotra jó hatású, vesetisztító, köszvényes panaszokra gyógyhatású, reumatikus fájdalmakra mérséklő hatású. Rákmegelőző, máj- és vesetisztító, vírusölő, vérképződést segítő a spárga, emeli a hasznos HDL koleszterinszintet." - via www.bellacafe.hu

Mivel idényzöldségről beszélünk, nem gond, ha konzervbe szerezzük be, ráadásul akkor megúszhatjuk az időigényes pucolást. :)

Hozzávalók:
12 szál sárga spárga
1 - 1,5  dl tejszín
2 tojás
só, bors, vegeta
fél csokor petrezselyem

Ha konzervet használok a levét is felhasználom a főzéshez. Ami tudom, nem túl egészséges, hisz tele van tartósító szerekkel, de intenzívebb az íze.
A spárgákat csak félbe vágom, annyi vízzel főzöm, amennyi épp ellepi. Kb. 15 perc alatt puhára főzöm, és felengedem a tejszínnel. Amikor forr beleöntöm a 2 tojást, amit előzőleg villával felvertem.



Ennyi az egész. Szerintem nagyon fincsi.

eet smakelijk!

1 megjegyzés: